Turkse tapijten


Tijdens de tijd van het Seldjoekse Rijk voordat ze naar Anatolie kwamen, regeerde Turken in Perzie en Kaukasus voor meerdere eeuwen. De kunst van het weven en het tapijt knopen in Anatolie is geintroduceerd door de Seldjoeken aan de einde van de 11'de eeuw en het begin van 12'de eeuw.

 

Tijdens het Ottomaanse rijk hebben verschillende turkse stammen besloten kleine dorpen en steden te bouwen rond om heen istanbul. Eén van de dorpen is Hereke die met name aan de rand van Zee Marmara ongeveer 60 km van ten oosten Istanbul. De eerste Hof tapijtwerkplaats werd opgericht in Hereke. Daar zijn de wevers aan buitengewoon fijne en grote Turkse tapijten te knopen voor het verfraaien van Ottomaanse paleizen en verblijven. Deze  buitengewoon fijne Turkse tapijten werden ook gebruikt om de relaties met Europese landen te verbeteren in de tijd van oorlog en vrede. Turkse tapijten werden als gift gegeven aan de Koningen, Koningingen, legerbevelhebbers en Staatslieden. Tussen de 14'de en 17'de eeuw werden de Turkse tapijten vaak in het schilderijen geschilderd door Europese kunstenaars ( Holbein,Lotto,van Eyck,Memling ). Vaak waren tapijten uit Anatolische steden en dorpen onder andere Konya,Ladik,Ushak,Bergama,Melas,Hereke,Megri.

 

In het beging van 16'de eeuw had elke Europese Prins een eigen prive tapijt collectie (Herman Haack ,Echte Teppich).Waneer de Turken in Wenen de oorlog verloren en verlieten bleven veel turkse tapijten achter in hun tenten. Hierdoor zijn de fijne Turkse tapijten bekendgeworden door de Europeese bevolking. Kort daarna hebbende Koningen en Koningingen bij hun kastelen en verblijven fijne turkse tapijten gebruikt. Dit op zijn beurt heeft aangespoord  voor een sterke vraag en toename naar handgeknoopte turkse tapijten.

 

We hebben nieuwe collectie Yenikoy  Turkse tapijten in vooraad. Deze tapijten worden door vakbekwame knopers geknoopt in Turkije waarvan er hogekwaliteit wol wordt gebruikt met plantaardige verfstoffen. U kunt het ook laten knopen in diverse maten.